9 slimme tips voor de perfecte BBQ

Niks is fijner dan de zomer goed afsluiten met een heerlijke barbecue. Wil jij er zeker van zijn dat jij je vrienden en familie positief verrast met je barbecuekunsten? We’ve got your back. We delen graag 9 slimme tips met je om zo dé perfecte barbecue te creëren. Ready? Tijd om je tanden in sappige stukken vlees te zetten!

1. Marineren

Bij het marineren zet je de eerste stap naar een lekker stukje vlees op je bord. Soms is er wat onduidelijkheid over hoe lang je het vlees moet laten marineren. Ons advies: lekker lang in laten trekken die kruiden! Kip en varkensvlees kun je drie uur lang laten marineren. Rund en lamsvlees kun je gerust vijf uur lang laten marineren. Zo kunnen de kruiden optimaal in het vlees trekken. Vis en groenten hoef je niet lang te marineren. Eén uur is voldoende!

2. Breng het vlees op kamertemperatuur

Is het een warme zomerdag? Laat het vlees niet buiten in de zon liggen. Presenteer het vlees liever binnen, op kamertemperatuur. Ook is het niet slim om al het vlees tegelijkertijd uit de koelkast te halen. Breng eerst een gedeelte op kamertemperatuur. Wanneer het vlees bijna op is, kun je de volgende lading eruit halen en op kamertemperatuur brengen.

3. Gebruik een aanmaakkoker

Sommige mensen vinden het een hels klusje, maar het moet toch gedaan worden: de barbecue aansteken. Gelukkig kan het erg eenvoudig met één handige accessoire: de aanmaakkoker. Leg de koker in het midden van de kuip en vul deze voor driekwart met kolen. Onder de aanmaakkoker steek je vervolgens twee aanmaakblokjes aan. Wacht totdat de barbecue goed heet is voordat je het vlees op de grill gooit.

4. Verdeel je kolen in zones

Een fout die veel vleesliefhebbers maken is de kolen gelijk verdelen over de barbecue. Lijkt logisch, maar waar laat je dan het vlees dat snel verbrandt, zoals dunne steaks? Met diverse hittezones kun je ervoor zorgen dat je het vlees op een minder hete plek kunt neerleggen.

5. Ontsmet het rooster met citroensap

Ken je dat? Je hebt een heerlijke kippenpoot op je bord. Het water loopt je al in de mond. Je kunt niet wachten om er je tanden in te zetten. Eindelijk neem je de eerste hap, maar dan… proef je dat het vlees lichtelijk naar vis smaakt. Voorkom dit probleem door de grill zo nu en dan te ontsmetten met wat citroensap. Zo smaakt je vlees niet naar vis en andersom.

6. Houd de deksel zo veel mogelijk op de barbecue

Sappig vlees is lekker vlees. Daar is geen twijfel over mogelijk. Niemand wordt blij van een taai en droog stuk vlees op z’n bord. Zorg er daarom voor dat de sappen van het vlees zo goed mogelijk ín het vlees worden bewaard. Dit kun je doen door de deksel zo veel mogelijk op het vlees te houden.

7. Niet prikken!

Prik niet met een vleesvork in het vlees. Zo lopen de sappen uit het vlees, waardoor het droog wordt. En dat wil je niet! Gebruik in plaats daarvan een vleestang. Je keert het vlees gemakkelijk om en alle sappen blijven in het vlees bewaard.

8. Laat het vlees nog even liggen

Heb je een sappige steak op de grill? Zorg ervoor dat je harde werk niet verloren gaat. Snij het vlees niet direct in stukken wanneer je het van de BBQ afhaalt. Laat het vlees eerst een minuutje of tien liggen in aluminiumfolie. Het vlees blijft hierdoor lekker warm én heerlijk mals.

9. Laat iemand anders het vlees bereiden ;-)

Vleesliefhebbers, opgelet! Zin in een mals stukje vlees, waar je zelf niets voor hoeft te doen? Schuif aan bij Café Carbòn, hét steak restaurant van Amsterdam. Hier zet je je tanden in een de sappigste steaks en kippenpoten. Maar ook heerlijke gamba’s staan op het menu. Nog een voordeel: na afloop hoef je je geen zorgen te maken om de afwas. Dat doen wij wel! :-) Reserveer nu snel jouw tafel door contact op te nemen.

Terug