De beste borrelplank voor bij de borrel

30 Maart, 2021 15:43

Ah, vrijdagmiddag. Dat betekent: de vrijdagmiddagborrel! Een goede borrel kan natuurlijk niet zonder lekker eten, dus hierbij wat tips om zelf de perfecte borrelplank samen te stellen. Nu zou je gewoon wat blokjes kaas, plakjes leverworst, borrelnootjes en gefrituurde hapjes op tafel kunnen zetten, maar dit is wat wij noemen een ‘worst-kaas scenario’. Dat kan beter, dus met de volgende tips sla je de (borrel)plank zeker niet mis!

Stappenplan

We beginnen bij het begin: de plank. Het maakt niet zo veel uit wat voor soort plank je gebruikt, want een goede borrelplank ligt vaak zo vol dat de plank niet meer zichtbaar is. Mocht je wel willen investeren in een goede plank, dan raden we aan een mooie plank van olijfhout te kopen. Dit type hout is een lust voor het oog en dus erg Instagrammable.

De tweede stap is het kiezen van een thema. Er zijn enorm veel verschillende hapjes die je op je plank kunt leggen, maar het is wel belangrijk om ze op elkaar af te stemmen. Bedenk van tevoren een thema en zoek hierbij de lekkerste hapjes uit. Hieronder lees je drie voorbeelden van thema’s: Kaas, Mediterraans en Oosters.

De laatste stap is misschien wel het meest belangrijk, namelijk de borrel. Ook hier is er veel mogelijk, maar wanneer je écht indruk wil maken, kan je bijpassende dranken schenken. Denk hierbij aan een rode wijn, een speciaalbiertje of een port. Kijk goed naar de ingrediënten op je plank en welke soort drank hier bij past.

De kaasplank

Een borrelplank met kaas is natuurlijk altijd goed, dus kies vooral de kazen die je lekker vindt. Op onze plank zijn kazen als Manchego, Gruyère, geitenkaas, oude kaas en een blauwe kaas vaak te vinden. Combineer de kazen met vijgen- of dadelbrood, noten zoals walnoten of cashewnoten, en druiven. Ook een leuke tip: smelt een camembert in de oven en serveer hem met cranberrycompote en brood voor een heerlijke kaasdip.

De Mediterraanse borrelplank

De Mediterraanse keuken biedt zó veel opties voor een borrelplank. Denk bijvoorbeeld Spaanse tapas of Italiaanse antipasti. Deze kleine gerechten kunnen eigenlijk allemaal wel op je borrelplank. Maar ook een combinatie van verschillende streken kan verrassend uitpakken. Probeer eens een plank met chorizo, prosciutto, carpaccio, gamba’s, olijven, bruschetta, dadels met roomkaas en hummus of een pestodip om Turks brood in te dippen. The possibilities are endless!

De Oosterse borrelplank

Misschien zijn Oosterse hapjes niet het eerste waar je aan denk bij een borrelplank, maar ze zijn super lekker en erg geschikt hiervoor! Vooral als je bier drinkt zijn deze hapjes een lekkere snack, maar een lichtzoete witte wijn kan ook prima. Op een Oosterse borrelplank passen hapjes als kipsaté, loempia’s, samosa’s en dumplings erg goed. Vul de plank aan met een zelfgemaakte chilisaus, sambalmayonaise en kroepoek. Een leuke manier om wat groenten toe te voegen is het maken van komkommersushi. Dit zijn dikkere plakken komkommer gevuld met zalmsnippers, nori (zeewier), gember en wasabi.

Borrelen maar!

Plank klaar? Borrels klaar? Je bent helemaal ready to go! De voorbeelden hierboven zijn nog maar het tipje van de sluier, want met zo veel verschillende mogelijkheden kan je echt álle kanten op. Wees dus vooral creatief en verras iedereen met jouw persoonlijk samengestelde borrelplank. Kom ook eens langs bij Café Carbon om onze borrelhapjes te proeven. Cheers!

Terug