Dingen die je nog niet wist over biefstuk

17 Juni, 2016 09:37

Wie houdt er niet van een heerlijk stuk mals vlees op zijn tijd? Natuurlijk is niet iedereen een vleesliefhebber (zeker vegetariërs en veganisten niet), maar bij de echte vleeseters loopt het water al in de mond bij de gedachte aan biefstuk. Zo’n heerlijke steak krijgt nog meer diepgang en smaak als je de achtergrond van het vlees kent.

De koe bestaat voor 40% uit steak

South Dakota State University heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid eetbaar vlees van een koe. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een koe van zo’n 545 kilo gemiddeld 38 % tot 44% eetbare vlees bevat, wat goed is voor 209 kilo aan steak.

Duurste steak ter wereld is bijna wit

Heb je wel eens gehoord van de Kobe vlees? Het schijnt het beste en lekkerste stuk vlees te zijn, en het is hierdoor ook automatisch het meest dure vlees. Waarom Kobe vlees zo prijzig is, heeft te maken met de manier waarop het vee wordt grootgebracht. De runderen worden dagelijks gemasseerd, krijgen Japans bier te drinken en luisteren naar klassieke muziek. Gevolg: een hoog vetgehalte, dat zorg voor de witte kleur in het rauwe stuk vlees. Het vlees is hierdoor zo smaakvol, dat het toevoegen van andere smaakmakers overbodig is.

Duurste steak kost € 330,- per portie

Het duurste stuk steak kan je bestellen bij The Old Homestead Steakhouse in New York. Je raadt het waarschijnlijk: je krijgt een overheerlijke stuk Kobe Strip Steak (350 gram), dat zó sappig en mals is dat deze bijna letterlijk smelt in je mond.

Steak betekent eigenlijk ‘vlees op een stokje’

Volgens vele geschiedenisschrijvers werd rundvlees ongeveer 10.000 jaar geleden voor het eerst gegeten in Griekenland en het Midden-Oosten. Uiteindelijk hebben de Saksen in de vijfde eeuw na Christus het woord ‘steik’ opgepikt van de Engelsen. Biefstuk is dan ook afgeleid van het oud-Saksische woord ‘steik’, dat letterlijk ‘vlees op een stokje’ betekent. Een combinatie van dat woord met ‘beef’ ontstond ‘beefsteak’, wat ook een Nederlandse variant opleverde: ‘biefstuk’.

Krijg jij na het lezen van onze blog zin in een mals en sappig stukje steak? Ons steakhouse is dagelijks geopend om een heerlijk stuk vlees voor jou te grillen. Bekijk hier onze menukaart.

Terug