Geschiedenisles: waar komt carpaccio vandaan?

7 Oktober, 2016 17:12

Carpaccio is een gerecht dat erg veel wordt gegeten. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht; sierlijk neergelegd op het bord, gegarneerd met  pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, rucola en dressing. Tevens wordt het veel gegeten op broodjes, wraps en in salades tijdens de lunch of diner.  Maar waar komt carpaccio eigenlijk vandaan en waaraan dankt het gerecht zijn naam?

Snijwijze

Oorspronkelijk werd carpaccio bereid met rundvlees, maar tegenwoordig verwijst de naam naar de snijwijze van het gerecht. Zo worden bijvoorbeeld dunne plakjes zalm of courgette ook carpaccio genoemd.

Carpaccio en een 15e -eeuwse Italiaanse schilder

Het gerecht is vernoemd naar een Italiaanse schilder uit de 15e eeuw, Vittore Carpaccio. In 1950 vond er in Venetië een tentoonstelling plaats ter ere van de schilder. Zijn geboorteplaats Venetië hing destijds helemaal vol met roodwitte banners, de kleuren die hij veel gebruikte in zijn werk. Guiseppe Cipriani was tijdens deze tentoonstelling kok in Harry’s Bar. Harry’s bar was een zeer bekende bar en had vroeger zelfs een Michelinster. De baas van de bar heeft de ster echter weer ingeleverd omdat hij toegankelijk wilde zijn voor iedereen, en niet alleen voor de elite.

Van bloedarmoede naar carpaccio

Cipriani was tijdens de eretentoonstelling van Vittore Carpaccio aan het werk. Een vaste gast van adel kwam bij Harry’s Bar lunchen en vertelde Cipriani dat ze van de dokter op een streng dieet moest. Door haar bloedarmoede mocht ze geen gegaard vlees eten. Cipriani bereidde daarom een gerecht van flinterdun gesneden plakjes rauw rundvlees met een witte saus op basis van mayonaise. Hij noemde het carpaccio omdat het met zijn roodwitte kleur iets weg had van het werk van Vittore Carpaccio.

De carpaccio van Café Carbon

Heb je trek gekregen door ons blog? Wij serveren de carpaccio op onze eigen bourgondische manier op een papadum met truffelmayonaise. Reserveer nu een tafeltje in ons steakhouse en geniet van dit historische gerecht.

Terug