Kip en bier, wat wil je nog meer?

29 Juli, 2020 10:14

Nu de eerste zonnestralen onze tuin weer binnendringen, voelen we massaal de drang de barbecue weer uit de schuur te halen. Je kunt mooi een beetje bijkleuren terwijl je barbecue lekker op temperatuur komt. Maar, wat ga je eigenlijk maken? Wij hebben een heerlijk recept voor de echte kip en bier liefhebbers onder ons. Let op: dit gerecht kun je alleen maken als je een kolen- of gasbarbecue hebt.

Wat heb je nodig?

Om deze heerlijke kip op de barbecue te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • 1 hele kop van ongeveer 1,5 kilogram
  • 1 blik bier van 33 cl
  • ½ theelepel paprika poeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ¼ theelepel gedroogde tijm

Voel je natuurlijk vrij om kruiden toe te voegen die jij lekker vindt.

De bereiding

Oké, ben je klaar om een heerlijke malse kip te maken? Let’s go!

Stap 1: barbecue voorbereiden
Voordat je begint met het bereiden van de kip, is het belangrijk dat je de barbecue voorbereidt. Maak ruimte in het midden van de barbecue door de kolen aan de kant te schuiven of zorg ervoor dat je geen direct vuur hebt wanneer je een gasbarbecue gebruikt. Plaats nu een aluminium bakje op de lege plek en zorg ervoor dat je barbecue een temperatuur tussen de 120 en 150 graden Celsius bereikt.

Stap 2: kruiden mixen
Om de kip een heerlijke smaak te geven mixen we de knoflookpoeder, zwarte peper, paprikapoeder, olie en tijm door elkaar.

Stap 3: de kip insmeren
Was de kip en verwijder de losse stukken vet en vel en trek het vel los, zodat je het mengsel zowel aan de binnen als de buitenkant kunt aanbrengen. Belangrijk is dat je dit even een half uurtje laat intrekken. Zo dringen de smaken echt door tot diep in het vlees.

Stap 4: bier
Hier komt het bierblikje van pas. Open het blik en drink de helft op. Mocht je hem per ongeluk helemaal leeg gedronken hebben herhaal je deze stap.

Stap 5: plaats het blik in de kip
Tsja.. zet het blikje op de gril en plaats de kip daar voorzichtig overheen. Door het half gevulde blikje blijft de kip verticaal staan en gaart hij mooi aan alle kanten.

Stap 6: grillen maar
Laat de kip gedurende 60-80 minuten met de deksel gesloten op de barbecue staan. Hou de kerntemperatuur in de borst 70 en in de dij 85 graden Celsius. Hou de deksel gesloten en probeer dus zo min mogelijk te spieken. Wanneer de kip te bruin wordt voordat de kerntemperatuur bereikt is, zet je de barbecue zachter of bedek je de kip met aluminiumfolie.

Stap 7: verwijder het blikje
Haal het blikje bier voorzichtig uit de kip en laat de kip nog zo’n kleine 15 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je hem gaat serveren.

Serveren maar

Et voilà, je heerlijke malse kip is klaar om geserveerd te worden. Leg wat vlees op een bord en serveer met wat friet of salade, net waar je zin in hebt. Eet smakelijk!

Terug