Verschillende soorten vlees bij Café Carbòn

26 April, 2016 18:50

Een heerlijk stukje mals vlees; voor een echte vleesliefhebber is dit het hoogtepunt van het diner. Veel vleesliefhebbers hebben echter geen idee welk stukje vlees ze precies kunnen bestellen. Waar komt tournados vandaan? En welk vlees krijg je voorgeschoteld als je een T-bone steak bestelt?

De soorten

Net als met wijn en bier is er veel keuze in vlees. Er zijn verschillende soorten vlees, zoals ossenhaas, entrecote, kogelbiefstuk, Hollandse biefstuk, T-bone en ribeye. Deze zijn afkomstig van verschillende runderrassen, zoals de Angus, Hereford of Wagyu. Deze runderrassen hebben allen hun eigen specifieke smaak. Daarnaast zijn ook de omgeving, de voeding, de wijze van het afmesten en het rijpen van het rundvlees van invloed op de smaak.

De ossenhaas

De ossenhaas is het meest malse stuk vlees. Het is een ‘werkloze’ spier, die uitloopt in een punt. Deze spier doet weinig tot niets, waardoor het stuk vlees zo mals is. Steaks die uit de ossenhaas gesneden kunnen worden zijn chateaubriand (de kop van het stuk), tournedos (ronde stukken uit het middelste gedeelte), filet mignons (kleine ronde stukjes uit de punt van het stuk) en de ossenhaaspuntjes (de kleine stukjes punt).

De entrecote

De entrecote is afkomstig uit de lende, een lange eenvormige spier die beschikt over een randje vet en een beetje vetdooradering. Het randje vet zorgt voor extra smaak aan het stuk vlees. Meebakken is dus belangrijk, maar je hoeft dit stukje vet niet op te eten. De entrecote is een mals stuk vlees, maar is wel wat steviger dan de ossenhaas.

Kogelbiefstuk

De kogelbiefstuk is na de ossenhaas het meest malse stuk vlees. De steak is afkomstig van de bovenbeen van de rund of van de kogel van het stuk spier. Het vlees is dat deel dat bij het kogelgewricht zit, vandaar ook de naam ‘kogelbiefstuk’. De malsheid van de kogelbiefstuk is afhankelijk van de lengte van de spier; hoe korter de spier, hoe malser het vlees.

De Hollandse biefstuk

De Hollandse biefstuk, ook wel bekend als de ‘gewone’ biefstuk, is vetloos. Het wordt gesneden van de dikke biefstukdelen: de bovenbil en de spierstukken. Van alle biefstukken is de ‘gewone’ biefstuk het minst mals – al maakt dit hem niet minder lekker.

T-bone

De T-bone steak is afkomstig van de lende en van een stuk ossenhaas, waarbij het bot nog in het vlees zit. Het is een schitterende steak die zelden op de kaart staat. Een zeer mals stuk vlees met een randje vet, aan een zijde ossenhaas en aan de andere zijde een stukje entrecote. Kortom: je krijgt zo twee heerlijk malse steaks in één op je bord.

Ribeye

De rib ligt in het verlengde van de dunne lende. Hieruit worden de ribeye steaks gesneden. Ribeye bevat veel vet, waardoor het vlees lekker mals en sappig blijft.

Steak bij café Carbòn

Bij Café Carbòn eet u alleen de lekkerste steaks! Bekijk ons menukaart om te zien welke soorten steak wij speciaal voor u bereiden.

In ons volgende blog gaan we verder in op de verschillende soorten vlees; hoe bestel je deze in het buitenland?

Terug