Vleesdelen van de koe: waar zit de steak of ribeye?

11 Juli, 2017 15:03

Bij steakhouse Café Carbòn kun je genieten van verschillende steaks: van een heerlijke cote de boeuf tot een delicate lady steak of een T-bone steak van 1000 gram. Rundvlees komt logischerwijs van het rund, maar weet jij van welk deel van dit dier jouw steak wordt gemaakt?

Overzicht van vlees van het rund

Hieronder kun je bekijken waar de steak, entrecote, ossenhaas en ribeye nou precies vandaan komen. Elk deel van de koe heeft zijn eigen malsheid en stevigheid en is daarom geschikt voor een ander stuk vlees.

Steak en kogelbiefstuk

Een biefstuk (steak) komt van de bil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. In dit gebied zitten een grote en een kleine spier. De kleinste noemen we de kogel. Daar komt ook de naam van het kogelbiefstuk vandaan.

Entrecote

Van de dunne lende van de koe snijden we entrecote. Dit stuk vlees bevat een klein vetrandje dat je altijd moet meebakken met het vlees: dit geeft de entrecote namelijk meer smaak. Na het bakken kun je het vetrandje weghalen.

Ossenhaas

De ossenhaas is het meest malse deel van de koe. Je kunt de ossenhaas onderverdelen in twee stukken vlees: de chateaubriand en de tournedos. De chateaubriand is het dikste gedeelte van de ossenhaas, de tournedos is het middelste deel van de haas en wordt ook wel de biefstuk van de haas genoemd.

Ribeye

De ribeye komt van de ribben van het rund. Dit stuk vlees is lekker mals en heeft zijn naam te danken aan de spier in het vlees die met zijn ronde vorm doet denken aan een oog. De Tomahawk steak is ook een ribeye, maar dit stuk vlees zit nog vast aan het bot.

Meer vlees van de koe

  • Hachee: dit zachte vlees komt van de buik van het rund.
  • Gehakt: wordt gemaakt van al het vlees van de koe.
  • Bieflap: magere rundvlees delen als de nek en schouder.
  • T-bone steak: komt van de dunne lende en ossenhaas met een T-vormig bot.
  • Sukade: dit snijden we van de schouder van de koe.

Proef de verschillende steaks bij ons steakhouse

Bekijk de gevarieerde menukaart van ons steakhouse en kies voor een heerlijke ribeye of T-bone steak. Geniet daarnaast van de lekkerste voorgerechten en nagerechten als carpaccio en crème brulée.

Terug