Zelf bitterballen maken: zo doe je dat

7 Mei, 2021 13:59

Ben je wel een beetje klaar met de huismerk bitterballen van de Jumbo en wil je zelf wel eens de handen uit de mouwen steken? Dan heb je geluk, vandaag delen we een overheerlijk recept om zelf de lekkerste bitterballen te maken. Lukt het de eerste keer niet zo goed? No worries, je kunt bij ons altijd een portie bestellen voor bij de borrel en daarna een tweede poging wagen.

Dit heb je nodig

Je kunt geen bitterballen maken zonder de juiste ingrediënten. Het lijkt misschien veel, maar laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. Het is echt heel erg makkelijk!

Voor de vulling

Voor het maken van de vulling heb je de volgende dingen nodig:

 • 350 ml runderbouillon. Let op: het is belangrijk dat de bouillon minstens 20% vlees bevat
 • 2 blaadjes gelatine
 • 80 gram ongezouten roomboter
 • 80 gram bloem
 • Fijngesneden peterselie
 • 2 theelepels mosterd
 • 75 milliliter ongeklopte slagroom

Voor het paneren

 • Een beetje olijfolie om je handen mee in te vetten
 • Paneermeel
 • 2 of 3 losgeklopte medium eieren

Dit moet je doen

Heb je alles in huis? Mooi, dan gaan we beginnen! Volg gewoon onderstaande stappen en dan komt het helemaal goed, you’ve got this!

 1. Scheid het vlees van de kant en klare bouillon door gebruik te maken van een zeef. Vind je het vlees wat te groot? Snijd het dan gerust wat kleiner.
 2. Leg de gelatine blaadjes in water en laat het rustig weken.
 3. Smelt de boter in een pan en voeg daaraan de bloem toe. Dit laat je al roerend rustig garen.
 4. Begint de bloem te verkleuren? Dan is het tijd om de bouillon in 2-3 delen toe te voegen. Laat dit vervolgens even koken tot je een dikkere saus hebt.
 5. Voeg vervolgens het vlees, de peterselie, mosterd en slagroom toe en haal de pan van het vuur.
 6. Knijp vervolgens de zacht geworden gelatineblaadjes uit en meng deze met de ragout. Dit mengsel giet je in een diep bord of een schaaltje en dek je af met vershoudfolie. Zo voorkom je dat er een laagje op je ragout ontstaat. Laat het mengsel afkoelen en een aantal uur opstijven in de koelkast.
 7. Wanneer de ragout goed stevig is, snijd je hem in ongeveer 18 stukjes. Vergeet bij deze stap niet je handen in te vetten met de olie. Je gaat nu namelijk balletjes rollen van de ragout.
 8. Pak twee diepe borden en vul de eerste met paneermeel en de tweede met ei.
 9. Verhit een pan met frituurvet of olie tot hij 180 °C is.
 10. Pak je bolletje ragout en rol hem door de paneermeel, vervolgens door het ei, nogmaals door de paneermeel, nòg een keer door het ei en nog een laatste keer door het paneermeel. Uiteindelijk moeten je balletjes dus drie laagjes paneermeel bevatten.
 11. Gooi de balletjes in de frituur en laat ze daar zo’n 3,5 tot 4 minuten lekker badderen.

Wanneer de balletjes mooi goudbruin zijn, kun je ze uit het vet halen. Laat ze even afkoelen zodat je je mond niet verbrandt tijdens de eerste hap. Geniet ervan!

P.S. ben je niet zo’n fan van rund? Kies dan vooral de smaak bouillon die jij lekker vindt!

Terug