Gamba's pellen: hoe doe je dat?

30 Oktober, 2020 08:31

Heerlijk! De ober komt naar je tafel en het water loopt je al in de mond. De kraaloogjes van de gamba’s op je bord kijken je plagerig aan. De heerlijke geur dringt je neus binnen. Ready? Nu mag je de gamba’s gaan pellen! Alleen hoe ga je dat nou aanpakken?

The easy road: met je handen

De makkelijkste manier om gamba’s te pellen, is gewoon met je handen. Buig de kop richting de staart en trek hem los. Buig nu de staart en trek hem ook los van de gamba. Vervolgens verwijder je de pootjes. Zo kun je makkelijk het jasje van de rug verwijderen. Smullen maar!

The fancy road: met mes en vork

Het is even een karweitje, maar zo houd je je handen wel schoon. Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf. Nu hoef je alleen nog de pootjes los te maken met je mes. Enjoy!

Verschil gamba, scampi en garnaal

Wist je dat er veel verwarring is over de verschillende soorten termen voor garnalen? Dat komt door de verschillen in taal. In Italië noemen ze een kreeftsoort die lijkt op de garnaal, een “scampo” (onze langoustine). In het meervoud is dit “scampi”. Wij kennen ook het woord scampi, alleen bedoelen we er wat anders mee dan de Italianen. Wij bedoelen er de grotere garnalen mee; niet de kreeften. Maar wat is dan een “gamba”? Nederlandse gamba’s zijn grote warmwatergarnalen. Ongepelde staarten van grote garnalen noemen Belgen weer “scampi”. Ingewikkeld, hè? Het belangrijkste verschil is dat gamba’s behoren tot de garnalen familie en scampi’s eigenlijk geen garnalen zijn, maar een kreeftsoort.

Kom gamba's eten bij Café Carbon

Schuif aan bij Café Carbòn en geniet van de lekkerste gamba’s van Amsterdam. Vers bereid door onze kok. Het maakt niet uit of je met je handen eet of met mes en vork. Bij ons kan het allemaal. Reserveer je tafel en wij zorgen voor de rest!

Terug