Tafelmanieren over de hele wereld

14 Augustus, 2019 12:09

Smakken, slurpen, boeren en met de handen eten. Waar wij in Nederland niet aan moeten denken, wordt in andere landen zeer gewaardeerd. Maar kijk uit: sommige dingen die wij in Nederland vaak doen aan tafel, zoals vijf vingers opsteken om de aandacht van de ober te trekken, zijn in het buitenland absoluut not done. Ga je binnenkort op vakantie? Blend in with the locals: we vertellen je graag meer over de tafelmanieren in andere werelddelen. Zo ben je helemaal voorbereid.

Het Midden-Oosten en India

Ben je linkshandig? Dan heb je misschien een klein probleempje. In bepaalde delen van het Midden-Oosten en India is het namelijk een no go om met je linkerhand te eten. Op deze plaatsen is de rechterhand bestemd voor het oppakken van eten en andere ‘schone’ dingen. De linkerhand wordt gebruikt voor het reinigen van jezelf na een toiletbezoek. Niet zo smakelijk dus. Je snapt dan wel dat het eten met links kan leiden tot opgetrokken wenkbrauwen.

Amerika

Amerikanen. Je kan veel van ze vinden, maar één ding is zeker: de Amerikaanse tafelgewoontes verschillen niet veel van die van ons. Valt het je op dat de meeste Amerikanen slechts één hand gebruiken tijdens het eten? Dat klopt. Tijdens het tafelen is de vork hun weapon of choice. Het mes wordt alleen gebruikt om ergens in te snijden. Vervolgens verdwijnt de linkerhand weer onder de tafel. Deze laten ze vaak rusten op hun schoot. Let wel op: in de Verenigde Staten is het geven van een fooi een must. Ze verwachten een fooi van een bedrag tot 20 % van de rekening. Doe je dat niet? Dan krijg je misschien wel een boze eigenaar achter je aan.

Azië

Wanneer je aan het backpacken bent in Azië is de kans zeer groot dat je een keer door een gastvrije familie wordt uitgenodigd voor een etentje. Natuurlijk sla je zo een kans niet af. Wacht hierbij wel totdat de oudste persoon is gaan zitten en schuif dan pas aan. Dit is een teken van respect. Play it safe en neem als laatste plaats. Neem je even een eetpauze? Laat je stokjes dan niet rechtop in je gerecht staan. Dit is namelijk de manier waarop ze eten offeren aan overleden voorouders. Yikes. Ook zwaaien met je stokjes wordt niet gewaardeerd.

Griekenland

De Griekse serveerster plaatst een heerlijke salade voor je neus. Geweldig. Ziet er prachtig uit. Enthousiast steek je vijf vingers op om een extra fles wijn te bestellen. Maar dan… wijzen alle neuzen opeens jouw kant op. Waarom? Het opsteken van vijf vingers wordt in sommige delen van Griekenland gezien als een soort middelvinger. Ook wel mountza genoemd. Dat is niet helemaal de bedoeling. Mocht je toch graag je hand willen opsteken, of het cijfer vijf gebaren, zorg er dan voor dat je vingers niet erg gespreid staan. Of richt je handpalm naar je gezicht toe. Zo voorkom je een mountza. En een boze Griekse serveerster.

Amsterdam

Geen zin om rekening te houden met de tafelmanieren van culturen over de hele wereld? Geen probleem. Schuif gezellig aan bij Café Carbòn, hét steak restaurant van Amsterdam. Hier kun je het heerlijke, malse vlees opsmikkelen precies zoals jij dat fijn vindt. Lekker met mes of vork. Of gebruik gewoon je handen. Het is maar net waar je zin in hebt. Zet je tanden in de sappige stukken vlees. Of geniet van heerlijke, verse gamba’s. Bekijk ons volledige menu en reserveer jouw tafel door contact op te nemen.

Terug