Waarom mannen van vlees houden (en vrouwen van chocola)

14 November, 2017 10:21

Echte mannen eten vlees. Maar waarom associëren we stoer en mannelijk gedrag met het eten van vlees? Vrouwen kunnen ook van vlees houden, maar toch wordt de vrouw eerder geassocieerd met chocola. Wij vonden de verklaring voor de mannelijke passie voor vlees en dat is verrassend genoeg de schuld van de vrouw…

Echte mannen eten vlees

Veel mensen zien een verband tussen vlees eten en mannelijkheid: stoere mannen eten nou eenmaal vlees. Salades zijn voor watjes. Dat we hier zo over denken is eigenlijk niet zo gek: marketing speelt hier een grote rol bij. Een reclame over een breedgeschouderde man achter een barbecue laat ons denken dat vlees eten vooral voor stoere mannen is. We willen geen man zien die op een blaadje sla kauwt. Gooi er een reclame achteraan van een vrouw die hunkert naar chocola en voilà: de stereotypes zijn geboren.

In de prehistorie stond vlees gelijk aan seks

Volgens Leonard Shlain, een Amerikaanse schrijver, is het de schuld van vrouwen dat mannen zo veel van vlees houden. Deze theorie is gebaseerd op de prehistorie waarin vrouwen tijdens hun menstruatie (door het bloedverlies) meer zin kregen in vlees. De man ging vervolgens op jacht en kwam thuis met een zwijn, hert of rund. Zijn vrouw ‘betaalde’ hem met seks voor de vangst en zo ontwikkelde de man zijn passie voor vlees. Daarom gaat de liefde van de man dus door de maag! Dit hebben we onze kerels zelf aangeleerd, duizenden jaren geleden.

Chocola maakt vrolijk

Terwijl bij mannen de passie voor vlees alom bekend is, geldt dat bij vrouwen voor chocola. Vrouwen en chocola: het is de perfecte combinatie. Ook dit kunnen we verklaren. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt namelijk tijdens de menstruatie (ja, toch weer die menstruatie) zin in chocola. Je voelt je wat down of bent chagrijnig en van de dopamine die in chocola zit word je vrolijk. Dopamine is een gelukshormoon dat je lichaam zelf aanmaakt. Eet je chocola, dan krijg je ineens een dopamine boost die zorgt voor een euforisch gevoel.

Je weet nu wat je te doen staat als je je vent tevreden wilt houden: zet hem gewoon een lekker stukje vlees voor. Bij Café Carbòn helpen we je een handje met de lekkerste spareribs van Amsterdam.

Terug